Festivalul George Enescu, ediția 2017

Tragicomedy


fotograf: Mihaela Tulea

Regie şi coregrafie:
Gigi Căciuleanu
Scenografia și mapping video:
Matei Derșidan
Costume:
Corina Boboc
Lighting design:
Cristian Simon, Andrei Florea
Asistent coregrafie:
Lelia Marcu-Vladu

Distribuție:

soprana Oana Berbec

Marco Corcella
Sergiu Dan
Cristian Gîdoi
Ada Gonzalez
Eliza Maxim
Alessia Montessardo
Lorena Negrea
Greta Niță
Alexandre Plesis
Marcus Riley
Mihaela Soare
Valentin Stoica
Michelle Tirapelle
Oscar Ward

 

„TragiComedy” de Gigi Căciuleanu,
pe scena Operei Naționale București în cadrul Festivalului George Enescu, ediția 2017

Spectacolul va fi dedicat memoriei marei balerine Maya Plisețkaya, pe muzica lui Rodion Șcedrin, soțul și marea ei iubire, cel căruia i-a servit drept muză.

Prin noua mea creație, „TragiComedy”, îmi propun să explorez coregrafic atât o serie de situații și conflicte care se pot ivi între personaje cât și o gamă de trăiri sau frământari intime, la care mă „duce” muzica lui Rodion Șcedrin.

Pe de altă parte, dansul inegalatei Mayei Plisețkaya, în afară de academismul mondialmente cunoscut al artistei purtând titlul de „ballerina assoluta”, a fost întotdeauna impregnat de un dramatism, de o teatralitate, ieșite din comun. De unde ideea de a dedica „TragiComedy” acestei figuri excepționale ale culturii universale.”

Acum mai bine de zece ani, Gigi Căciuleanu a realizat la Paris, la invitația designer-ului Pierre Cardin, pentru, dar și cu participarea superbei artiste Maya Plisețkaya, spectacolul „La Folle de Chaillot”, pe muzica aceluiași Șcedrin.

Sub direcția artistică a maestrului Gigi Căciuleanu vor evolua pe scenă balerini și muzicieni ai Operei Naționale București. Matei Dersidan a creat scenografia și mapping-ul video, iar light designul poartă semnătura lui Cristian Simon. Costumele sunt desenate de Corina Boboc.

Gigi Căciuleanu, autorul spectacolului declară:

„Ideea dualităţii tragedie/comedie este de obicei simbolizată grafic prin reprezentarea faimoasă a celor două măşti: una care râde, alta care plânge, amândouă echilibrându-se emoţional.
Dacă ar fi să traducem acest concept în limba filozofiei orientale am vorbi de Yin şi Yang, dacă ar fi să-l transpunem în electricitate sau/şi magnetism am vorbi de (+) şi (-). În meteorologie am vorbi despre cer senin sau furtună…

De fapt este vorba despre eterna aventură a cuplului format din entităţi umane. Dar, de ce nu, poate şi aceea a unui grup de cupluri, format din persoane care pentru un motiv sau un altul sunt puse în situaţia de a convieţui într-un spaţiu dat pentru o perioadă dată de timp. Povestea fiecăruia dintre noi fiind alcătuită din diversele noastre trăiri, cu momente câteodată triste, alteori mai vesele, am putea foarte bine sa gândim împreună cu Shakespeare că suntem cu toţii actorii unei tragicomedii pe scena acelui teatru pe care îl numim VIAŢĂ.”

sursa: http://operanb.ro/spectacol/tragicomedy-2/

George Enescu festival

site


Leave a reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
Recent Portfolios